Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A pörkölt kávéból készült italt az emberek többsége az egész világon kedveli, és naponta fogyasztja élénkítő hatása, kellemes íze és aromája miatt. A kávéfogyasztásról azonban gyakran egymásnak ellentmondó kutatási eredmények, vélemények látnak napvilágot, így nehéz eldönteni, hogy naponta mennyi kávé fogyasztása lenne a legideálisabb számunkra.
A kávé felfedezésével kapcsolatban többféle történet is ismert, de annyit biztosan tudunk, hogy karrierje a XV. században kezdődött az arab világban. Az első kávéházak a kocsmák mintájára működtek; a kávé mellé dohányt és kábítószert is kínáltak. Az első európai kávéház Velencében nyílt meg, a magyarországi fogyasztás elterjedése pedig a török uralom idejére tehető. A történelemből számos ismert ember volt a kávéivás elkötelezettje, például Voltaire, Balzac, Shakespeare és Stendhal.
A kávécserjének több mint 70 faja, ezen belül
pedig számos változata ismert. A legjelentősebb három faj a Coffea
arabica, a Coffea liberica és a Coffea robusta - a legjobb minőségű kávé
az arabica fajtából készíthető. A kávé aromáját a pörkölés során
keletkező illékony vegyületek és az italban lévő karbonsavak minősége
határozza meg: a 2-metil-valeriánsav csokoládés, a piroszőlősav pedig
karamelles aromát biztosít. A kávéban lévő alkaloidok közül a koffein a
legjelentősebb és egyben a legismertebb is (az alkaloidok nitrogénatomot
tartalmazó, jelentős élettani hatást kiváltó, növényi eredetű
vegyületcsalád).A koffeintartalmú élvezeti
szerek (kávé, tea, kóladió, maté tea) közös jellemzője, hogy olyan
növényi részekből készülnek, amelyek koncentráltan, a klorogénsav nevű
vegyülethez kötötten tartalmazzák az említett hatóanyagot.
A jó minőségű
kávéfajták koffeintartalma 1-1,5% között van; minőségi követelmény,
hogy a pörkölt kávé szárazanyag-tartalmában 1%, vagy ennél több
koffeinnek kell lennie. A le nem bomlott klorogénsav ingerli a gyomor
nyálkahártyáját, ezért a kisebb koffeintartalmú és a nagyobb
klorogénsav-tartalmú kávéból készült ital gyengébb minőségűnek számít.
Az arab kávéfajtákban kisebb a klorogénsav-tartalom (0,8-1,2%), ezért
jobb a minőségük, míg a robusta fajtákban ez az érték már körülbelül 4%.
A szervezetünkbe jutó koffeint a májban található, citokróm nevű enzim
bontja le. A lebomlás folyamatának ideje az enzim aktivitásától függ,
ezért van akinél hosszabb, van akinél rövidebb idő alatt zajlik a
lebontás. A folyamat során a kakaóban is megtalálható teobromin képződik
(ez a vegyület a koffein frissítő és hangulatjavító hatású rokona).
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!