Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Lehet fekete, fehér, zöld, ginszeng, oolong, meg lapacho, rooibos,
honeybush, vagy akár puerh és mate. A lélekmelegítő, serkentő hatású tea
kétségkívül az egyik legváltozatosabb és legegészségesebb ital.
Egy
kínai mondás úgy tartja: „Inkább étlen három napig, mint tea nélkül egy
napig." Más felfogásban pedig: „A tea maga a folyékony bölcsesség.
"
A
teacserje Délkelet-Ázsia csapadékban gazdag vidékeinek haszonnövénye.
Őshazája Assam (Kelet-India) volt, legnagyobb fogyasztói azonban mindig
is a kínaiak voltak.
A tea kultúrtörténete
Keleten úgy tartják, hogy az első teát Shen Nong császár "készítette" kb
5000 évvel ezelőtt. Az uralkodó edényébe vízforralás közben tealevelek
hullottak, a zöldes színű főzet pedig nagyon megtetszett a császárnak.
Ennyit a legendáról.Sheng Nong a történészek szerint nem is létezett,
egy császárnak valószínűleg soha nem kellett vízforralással
foglalkoznia.
A tea Kína déli tartományaiban, a Kínai-tengertől Tibetig húzódó sávban
őshonos. A teacserje külső megjelenésében a rózsabokorhoz hasonlít.
Virágja a csipkerózsára emlékeztet.
A levelei miatt kezdték a cserjét termeszteni. Belőlük készült az
illatos főzet, a tea. A tea zamatát, finom illatát annak a végtelen
gondosságnak és türelemnek köszönhette, amellyel a rendkívül kényes
cserjéket felnevelték, az összegyűjtött leveleket szárogatták, sodorták,
csomagolták. A teát magról ültették. Az ősszel összegyűjtött érett
magvakat finom homokkal és földdel keverve porcelánedényekbe öntötték.
Az edényeket óvták a nedvességtől, nehogy idő előtt csírázni kezdjenek.
Tavasszal a magvak melegágyba kerültek,utána a gondosan előkészített
talajba vetették. A kikelt kis palántákat állandóan gyomlálták,
öntözték, óvták a széltől is. Később rendszeresen nyesték őket, hogy
lombosabbak legyenek. Téli viharok idejére szalmával födték be, forró
nyári napokon pedig a rizsfőzés után megmaradt vízzel öntözték.
A negyedik évben kezdték meg a levelek szedését. Évente három-négy
alkalommal szüreteltek. Az első kora tavasszal, márciusban kezdődött, a
levelek minőségétől függően. Rendkívül fontos volt, hogy a leveleket
kellő időben szedjék, egyetlen elmulasztott nap elég volt ahhoz, hogy
minőségük romoljon. Amint észrevették, hogy a levélkék vége könnyedén
felkunkorodik, késedelem nélkül mozgósították a szüretelőket. A még alig
kifejlett, apró, gyenge leveleket gyűjtötték össze vesszőkosarakba. A
második szedés május végén vagy június elején, a harmadik pedig
augusztus elején történt. Néha még ősszel is szüreteltek, de ez már csak
öreg, rossz ízű leveleket adott. A leveleket méretük szerint nagyjából
szétválogatták, és állandóan forgatva szárították nádból készült
gyékényen, vagy vesszőkosarakban. Ezt a műveletet is nagy szakértelemmel
kellett végezniük, mert meghatározta a tealevelek későbbi minőségét.
A teát Európában megelőzte a híre
A konzervatív Anglia meglepetésszerű gyorsasággal tért át a
kávéfogyasztásról a teára. Amikor a tea megjelent, Londonban már több
mint kétezer kávéház működött, és a 18. századra szinte mindegyik
átalakult teaházzá.
Ma is világhírű teakeverékük az Earl Grey tea eredetéhez legenda
fűződik. Receptjét a hagyomány szerint Grey gróf az akkori
miniszterelnök kapta 1830-as években egy kínai mandarintól.
A teázás szokása gyorsan beépült az angol mindennapi életbe. Az erős
teát kedvelték, ízesítették cukorral, rummal, vajjal, tejjel, borssal és
egyéb fűszerekkel.
A tea folyamatosan és egyre nagyobb mennyiségben érkezett Londonba.
Anglia már a 19. században a világ legnagyobb teaívó országa volt.
London a tea világkereskedelmi központjává vált. Az európai államok
egyre inkább itt szerezték be azokat az árucikkeket, amelyekre Kínából
szükségük volt. Az angolok ismertették meg a teát Amerikával 1704-ben. A
kereskedelem fellendítésére amerikai tartományaikban a behozatali
vámokat megszüntették. Egyedül a teát nem részesítették ilyen
kedvezményben, hogy azt kizárólag tőlük vásárolják. A magas teavámok
elleni tiltakozásul 1773. december 16-án, amikor Bostonba megérkezett a
teaszállítmány, szürkületkor indiánnak öltözött helyi lakosok
megtámadták a hajót. Az egész rakományt, mintegy 342 láda teát, a
tengerbe dobták. Ez a "bostoni teadélutánnak" nevezett esemény indította
el a függetlenségi háborút, mely az Amerikai Egyesült Államok
megalakulásával végződött.
Elsőként orvosok ismertették a teát esszékben, orvosi szaklapokban, vagy
önálló könyvekben. Megállapították, hogy az élet meghosszabbítására, az
egészség megóvására nincs jobb, mint e fű.
A Mongol kán 1638-ban is küldött teát a cárnak. A követek alig akarták
hazavinni a szerintük jelentéktelen ajándékot, de tévedtek, mert a
teának Moszkvában nagy sikere volt. A tea hamarosan megjelent a moszkvai
üzletekben is.
A teázás szokása Oroszországban gyorsan elterjedt, a 18. század folyamán
beépült az orosz életmódba. Oroszország a világ második legnagyobb
teafogyasztó országává vált, e téren csak Anglia előzte meg. Európai
területén a tealeveleket forrázták.
Marokkói teázás
„A teáskanna magában foglalja az egész világegyetemet. Pontosabban, a
tálca képviseli a földet, a teáskanna az eget, a poharak az esőt; az
eget és a földet pedig az eső egyesíti.”
Abdallah Zrika
A berberek Észak-Afrikában évszázadok óta isszák a kínai zöld teát
mentával . Reggel és este, hétköznap és ünnepnap, bármikor, bármilyen
alkalommal ezt kínálják mosolyogva barátnak és idegennek. A teázás
szertartása a legendás marokkói vendéglátás része. A marokkóiak a
meknes-i mentát értékelik a legtöbbre, azt tartják, hogy az egyenesen a
hetedik paradicsomból került le a földre.
Japán teaszertartás
A tea meditáció a meditáció egy formája, mely a tea ivása által valósul meg. A tea meditációt bárki gyakorolhatja.
A tea meditáció segíteni tud nekünk, hogy tisztábban lássuk önmagunkat
és kapcsolatban legyünk mély szellemiségünkkel. A csendben
felismerhetjük belsőnket, hogy meglássuk vakfoltjainkat és árnyékainkat.
Ez a tudatosság megnyitja tudatunkat, lehetővé teszi, hogy
elfogadóbbakká és jobban átölelővé váljunk. Ha megosztjuk ezt a
spirituális tapasztalatot más teavendégekkel, akik más kultúrából,
szociális közegből származnak, vagy a miénktől eltérő vallási háttérrel
rendelkeznek így kapcsolatba léphetünk velük a leghumánusabb módon,
túllépve az ego- és az ember alkotta határokon. Így a tea meditáció egy
kultúrákon átívelő kommunikációt, és az ellentétek feloldását jelenti.
/Forrás: Net- Arany hegy./
Szokások és szertartások
A teaívás szertartása minden kultúrában más, a teázás művészetét a
japánok fejlesztették tökélyre, náluk a tea szertartás nemcsak a
felfrissülés, hanem meditáció, filozófia, a zen gyakorlásának módja is.
Az angolok "teaszertartása" inkább a társadalmi szokásokról és a kiadós
uzsonnázásról szól. És hogy miért öntik az angolok először a tejet a
teáscsészébe? Az ok nagyon is prózai: az ópiumháború egyik következménye
az volt, hogy egy ideig nehezen jutottak jó minőségű kínai porcelánhoz,
így nem kockáztatták, hogy a forró víz megrepessze a hamisítványokat.
Tibetben sóval, vajjal, tejjel és campával /a tibeti árpa őrleményével/
de cukor nélkül isszák a teát, mivel a leveshez hasonló funkciót is
betölt. Az oroszok cukor nélkül el sem tudják képzelni, a törökök és
arabok pedig mentával és rengeteg cukorral fogyasztják, télen nyáron.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!