Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Térj be hozzám... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Térj be hozzám... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
"Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék
elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete
özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a
legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is
elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem
készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el,
ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp
kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében
tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni.
Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant,
hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A
váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány
perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett
az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek."
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)
Forgácsfánk (Csöröge)
Hozzávalók (kb. 25 darabhoz) - 40 dkg finomliszt (a fele rétes- vagy graham liszt is lehet)
1 dkg vaj, 1 csapott evőkanál cukor, só, 1 dl rum, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája,
a nyújtáshoz: kevés liszt,
a sütéshez: olaj
a tetejére: 2-3 evőkanál vaníliás porcukor
a tálaláshoz: 0,3 dl rum, 30 dkg sárgabarackíz
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas
tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk és letakarva, hűtőszekrényben
legalább 1 órát pihentetjük. Utána a tésztát enyhén belisztezett deszkán
2 milliméter (azaz késfok) vastagságúra nyújtjuk és derelyemetszővel
vagy késsel kb. 10 centi hosszú, 4-5 centi széles lapokra szabjuk;
közepüket hosszában is bevágjuk. Ezen a nyíláson a tészta egyik rövidebb
oldalát (végét) átbújtatjuk; azaz mint egy masnit áthúzzuk. Amikor az
összes tésztát előkészítettük, egy lábasba olajat töltünk és
megforrósítjuk. A fánkokat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc
alatt pirosra sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás
porcukorral meghintve, rummal ízesített barackíz kíséretében tálaljuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!